Zaručnički prsten – taj mali simbol velike ljubavi

Zaručnički prsten jedan je od najvažnijih prstena koje ćete u životu dobiti. Pročitajte više o tome koje je pravo značenje ovog komada nakita, koja je njegova povijest i zašto je baš dijamant omiljeni kamen kad je zaručničko prstenje u pitanju.

prsten
Kleknuo je pred Vas i postavio pitanje koje ste toliko željeli čuti, a pri tom je otvorio kutijicu iz koje je bljesnuo taj nevjerojatni dijamantni prsten – zaručnički, onaj za kojim ste toliko žudjeli. Ili je sve ispalo nespretno, a Vaš dragi zaprosio Vas je bez velikih gesta, neuglednim prstenom koji, ruku na srce, baš i nije ispunio Vaša očekivanja? Prema pričama naših Royal mladenki možemo zaključiti kako su moderni muškarci doista maštoviti kad je o prosidbi riječ, iako većina njih bira spontanost. No, kako god bilo, zaručnički prsten sada je na Vašem prstu i vrijeme je da saznate sve o ovom tako posebnom i važnom komadu nakita.
Prsten koji cijelom svijetu obznanjuje Vašu ljubav

Zaručnički prsten oduvijek je simbol vjernosti, vezanosti i obećanja koje ste dali jedno drugom. Prije svega, ovaj prsten šalje poruku kako ste vas dvoje u predanoj i ozbiljnoj vezi. On obilježava početak nove faze Vašeg ljubavnog odnosa: fizički je dokaz da niste više ‘samo’ dečko i cura koji izlaze skupa – sad ste zaručnik i zaručnica. Kružni oblik samog prstena označava beskonačnost vaše ljubavi.

Tradicija stara tisućljećima

Ideja da muškarac ženi koju voli poklanja prsten, kao simbol predanosti i istinskih osjećaja, datira još iz starog Egipta. Prsten se nosi na četvrtom prstu lijeve ruke jer su, prema predaji, Egipćani vjerovali kako se vena amoris (ljubavna vena) proteže direktno iz srca u vrh ovog prsta.

Prema nekim manje romantičnim teorijama, u prapovijesno doba muškarac bi vezali svoju odabranicu za ruku ili nogu kako bi ostala uz njega, a ako nije imala namjeru pobjeći, svezao bi joj vrpcu oko prsta kao znak drugima da je zauzeta.

Dijamanti, djevojčini najbolji prijatelji

Dijamanti su djevojčini najbolji prijatelji, a muškarčevi najgori neprijatelji, kaže duhovita poslovica. No doista, ništa ne može nadmašiti dijamantni prsten, a za ovaj trend možemo ‘okriviti’ nadvojvodu Maksimilijana od Austrije, koji je davne 1477. godine, upravo dijamantnim prstenom zaprosio odabranicu svoga srca, Mariju od Burgundije.

Riječ ‘dijamant’ potječe od grčke riječi asamas, a znači nepobjediv. Dijamant, kao najčvršći i najtvrđi dragi kamen, oduvijek je simbol snage i izdržljivosti.

prsten
Stari Grci vjerovali su kako su dijamanti krhotine palih zvijezda te da imaju moć zaštiti onog tko ih nosi.

U Indiji, gdje su dijamanti prvo i otkriveni, vjerovalo se kako je ovaj sjajni, svjetlucavi kamen štit od demonskih mračnih sila. Astrolozi starih vremena učili su kako dijamant, najsjajniji dragi kamen, osigurava vječnu ljubav. Nije ni čudo što je ovaj zadivljujući kamen postao ultimativni simbol ljubavi i braka.

Upravo je nevjerojatno kako jedna tako sitna stvar kao što je to prsten može imati toliko značenja i biti od tolike važnosti. Bio Vaš prsten skupocjen ili ne, s dijamantom ili najobičnija bižuterija, nosite svoj zaručnički prsten s ponosom, jer on je dokaz da ste pronašli ono najvažnije najvrednije u životu – pravu ljubav.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *