Njezino veličanstvo krinolina: vjenčanica koja nikad ne izlazi iz mode

Kad kažemo ‘vjenčanica’, većinom nam je prva asocijacija raskošna bijela haljina s korzetom i slojevima tila – onakva kakvu su plemkinje nekad odijevale za balove i ostale svečanosti na dvoru. Znamo kako se u različitim dijelovima svijeta za vjenčanje nose prilično različite oprave, no ni u Europi ni u Sjevernoj Americi, gdje je krinolina danas gotovo sinonim za vjenčanicu, nije oduvijek bilo tako. Zapravo, vjenčanica u modelu krinoline ima relativno kratku povijest – tek posljednjih nekoliko stoljeća žene u zapadnom svijetu udaju se odjevene kao kraljevne.

Pripadnice kraljevske obitelji još su se u 15. stoljeću udavale u krinolinama, no one nisu bile bijele, već uglavnom plave. Prava prethodnica današnje krinoline bila je bijela satenska vjenčanica u kojoj se kraljica Viktorija udala za princa Alberta, a bilo je to 1840. godine. Njezinim su stopama išle i Viktorijine nasljednice, a haljina je postala popularna zahvaljujući slikama s njena vjenčanja koje su došle u ruke mnogih djevojaka u tadašnjem kraljevstvu i šire. Sve su one željele biti poput kraljice.

U to su vrijeme samo članice aristokracije mogle sebi priuštiti bijelu krinolinu- haljinu koju će odjenuti samo jednom i koju je bilo izuzetno teško održavati. Za djevojke iz radničke klase bijela krinolina ostala je san do pred kraj 19. stoljeća kad im je postojala dostupna zahvaljujući otvaranju robnih kuća i općenito, razvoju industrijske proizvodnje.

U 20. stoljeću u modnu su povijest najveći otisak ostavile dvije vjenčanice: skupocjena bijela vjenčanica dugih rukava od čipke i slojeva svile koju je nosila hollywoodska zvijezda Grace Kelly, a čije je vjenčanje pratilo preko 30 milijuna televizijskih gledatelja te, za današnje pojmove prilično staromodna, grandiozna svilena krinolina s puf rukavima obožavane Lady Diane.

Ne treba ni sumnjati kako su ove dvije vjenčanice utjecale na milijune žena diljem svijeta koje su sjedile ispred svojih televizora maštajući o vlastitom kraljevskom vjenčanju.

Iako se modni ukus modernih mladenki prilično promijenio te su u međuvremenu sve su popularnije elegantne haljine koje ističu figuru poput haljina sirena kroja, krinolina je i dalje među najčešće biranim modelima vjenčanica – a tome svjedočimo i mi u Royal Bride salonu.

Ono što krinolinu čini toliko posebnom jest njezina ekskluzivnost spram ostale garderobe. Čak i među Vašim večernjim haljinama, krinolina se ističe kao komad luksuzne odjeće koju nije prikladno odjenuti ni za jednu drugu priliku.

Ova je haljina u središtu pažnje samo jedan dan- na dan vjenčanja, ali je ipak najvažnija haljina koju ćete ikad odjenuti. I to je čini posebnijom od bilo koje druge svečane haljine.

I na kraju moramo priznati: krinolina doista ima moć da nas pretvori u Royalty – a to je san mnogih djevojčica koje čuče negdje u nama. Sve Royal Bride krinoline nastale su inspirirane tom slikom- slikom naše Royal mladenke koja kad odjene svoju vjenčanicu iz snova u zrcalu ugleda – pravu kraljevnu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *