Raspored sjedenja – pogreške koje bi Vašim gostima mogle pokvariti dan

Odlučili ste kakvog će stila biti Vaše vjenčanje, odabrali ste restoran, a pozivnice su već podijeljene. Na redu je osmisliti raspored sjedenja za Vaše goste – a to zahtjeva malo promišljanja unaprijed. Royal Bride tim upozorit će Vas na nekoliko pogrešaka koje bi svakako valjalo izbjeći u cilju da se svi Vaši uzvanici osjećaju ugodno.

planiranje vjenčanja raspored sjedenja
1.  Neugodna tišina

Iako biste možda rado vidjeli kako se upravo na Vašem vjenčanju sklapaju nova prijateljstva, možda čak i kako se rađaju neke nove ljubavi, savjetujemo Vam da budete oprezni s „miješanjem“ gostiju koji se ne poznaju od ranije. Tijekom uobičajenih vjenčanja u Hrvatskoj, gosti provode prilično mnogo vremena za stolovima – posljednje što želite je da im bude dosadno i da vlada neugodna tišina. Puno je pametnije za istim stolom okupiti ljude iz istog kruga, na primjer- prijatelje iz srednje škole razmjestite tako da sjede skupa. Vjerojatno se dugo nisu vidjeli imat će mnogo tema za razgovor.

2. Samci i obitelji (s djecom)
Samci željni zabave i odraslih razgovora ne žele slušati o pelenama i vodenim kozicama koje je preboljela Vaša mala nećakinja. Puno je uputnije za isti stol razmjestiti nekoliko obitelji s djecom slične dobi, čak i ako se ne poznaju od ranije.

U slučaju da su djeca već dovoljno samostalna, možete za njih organizirati „dječji stol“ u blizini stola za roditelje, a koji će biti zabavno dekoriran. Samce možete pomiješati s gostima u paru, kako se ne bi osjećali izdvojeno.

3. Mislili ste zaobići raspored

Ležerni ste i zapravo ste željeli, u cilju što opuštenije atmosfere, zaobići utvrđivanje rasporeda sjedenja? Nemojte to učiniti. Gosti na vjenčanjima zapravo vole znati što se od njih očekuje. Bit će im se lakše snaći ako će pri ulazu u restoran ili dvoranu negdje moći pročitati raspored sjedenja ili ako će na stolu pronaći karticu sa svojim imenom. Budu li sami morali birati, to će im samo prouzročiti probleme jer će morati paziti da nitko ne ostane povrijeđen ili izostavljen njihovim izborom mjesta za sjedenje. Gosti će cijeniti ako Vi taj zadatak preuzmete na sebe i bit će im drago vidjeti da ste dobro promislili pri odabiru njihova mjesta.

raspored

A wedding, a great wedding, is just a blast. A celebration of romance and community and love... What is unfun about that? Nothing.

Ariel Levy, writer
4. Članovi obitelji za različitim stolovima

Ne biste trebali razdvajati članove obitelji s odraslom djecom, osim u slučaju da već unaprijed znate kako su neki rođaci u lošim odnosima.

U svakoj porodici postoje međusobne netrpeljivosti. Ako znate da se Vaša teta i strina ne podnose, radije ih razmjestite tako da sjede što dalje jedna od druge, umjesto da riskirate neugodne situacije.

Također, iako tradicionalno roditelji mladenaca sjede za istim stolom (uz bake i djedove te braću i sestre), u slučaju da su Vaši ili roditelji Vašeg budućeg supruga rastavljeni, vjerojatno neće biti prikladno da sjede zajedno, niti će oni to željeti. Za takva delikatna pitanja najbolje se posavjetovati sa samim roditeljima unaprijed.

Uzmite si potrebno vrijeme za osmišljavanje što boljeg rasporeda sjedenja, ali ne smetnite s uma kako je nemoguće sve zadovoljiti. Osim toga, nakon prvih sat vremena gosti će se već dovoljno opustiti, možda će se i premjestiti na plesni podij, a za stolove će se vraćati po okrjepu ili na kratki odmor.

Stoga, napravite raspored koji je po Vašem mišljenju najbolji i nakon toga nemojte se više opterećivati. Kao što su to rekle mnoge naše Royal mladenke – dajte sve od sebe tijekom priprema, a kad veliki dan dođe, zaboravite na sav stres i dobro se zabavite!

Vaš Royal Bride tim

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *