5 najčešćih pogrešaka kod planiranja vjenčanja

wedding planning, planiranje vjenčanja

Planiranje vjenčanja nije jednostavno, što itekako znaju oni koji su nedavno sami “odradili“ ovaj posao pa im je još uvijek svježe u pamćenju. Namjerno smo ga ovdje nazvali poslom jer se itekako treba naraditi, oznojiti, doživjeti nekoliko manjih srčanih udara i najmanje se jednom histerično rasplakati kako bi taj jedan poseban dan sve izgledalo savršeno. No, ključna je riječ ovdje “izgledalo“.

Ako pripadate skupini sretnica koje odluče same planirati svoj najveći dan u životu moramo vas odmah upozoriti – neće baš sve ispasti onako kako ste planirale. Zato smo vam popisali najčešće pogreške pri planiranju vjenčanja, kako biste ih vi bez problema zaobišli.

 

1. Planirani budžet nikada nije dovoljan

Radite popise na početku, dok je još veselo i uzbudljivo. Popisujete sve što vam je potrebno. Zbrajate na mobitelu, zbrajate u excelici, zbrajate na papiru. I svaki put ispadne nešto veća cifra. Uzeli ste u obzir i potencijalni povrat novca nakon večere, računate na “dogovore“ oko cijene s nekim dobavljačima… I opet bude više od one početne svote novaca koju ste planirali. Kako? Zašto?

TipsAndTricks

Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka kod planiranja vjenčanja, prije ičega potrebno je dobro isplanirati raspoloživi novac. Nemojte pretpostavljati i računati s nečim što nije provjereno ili dogovoreno potpisom ili ugovorom.

Ako ćete sami planirati vjenčanje: čim dogovorite datum započnite dogovor onih fiksnih stvari koje morate imati: salu, catering, fotografa, glazbu. Zakaparite ih što je moguće ranije i potpišite ugovor na određeni datum. Pažljivo daberite kumu i prepustite joj vođenje nekih dogovora i traženje najbolje cijene. Mame će uvijek htjeti pomoći, njima bez zadrške prepustite kolače i hranu.

Ako ćete ipak planiranje vjenčanja prepustiti agenciji, pokušajte što prije zakazati sastanak na kojem ćete im objasniti koliko ste planirai potrošiti i što točno želite. Oni će vam onda unutar vašeg budžeta isplanirati sve potrebno.

 

2. Ne ostavljajte odabir vjenčanice za posljednji trenutak

Dogovorili ste datum za svoj veliki datum? Čestitamo! Sad riješite prvi korak ovog popisa i odmah krenite u potragu za najljepšom veličanstvenom Royal haljinom.

Nije jednostavno odabrati savršenu haljinu, zato se nemojte bojati doći nekoliko puta u salon isprobati haljine. Prepustite se stilistima koji će vam znati pomoći i pitajte ih za savjet – sve i što god vam padne na pamet. Naše su stilistice Royal fashion savjetnice i uvijek su spremne pomoći profesionalnim savjetom.

TipsAndTricks

Ako se odlučite za najam haljine, proći ćete jeftinije. No, ako kupite bezvremenski savršeno dizajniranu vjenčanicu, kao što su to kod nas u Royal Bride salonu, možete započeti vlastitu tradiciju. Prenošenje vjenčnice s koljena na koljeno dodatno pridonosi na veličanstvenosti haljine. U niti “utkana“ ljubav i sreća mladenke, koja nam je još k tome draga osoba, svakako može biti onaj znak sreće koji svi trebamo. Zašto ne. Razmislite i o tome.

 

3. Dogovorite i isprobajte make-up i frizuru

Idealno bi bilo kad biste make-up i frizuru napravili posljednje na dan vjenčanja. Tako biste imali svježe našminkano lice, bez sjajnih zona i razmazanog ruža. No, ono što se najčešće događa jest da svi čekaju dok se mladenka našminka, a stres i požurivanje nanošenja make-upa ne idu zajedno. Vjerujte nam.

TipsAndTricks

Sve ovo možete izbjeći jednim treningom. Odabrite jedan dan za isprobavanje stila make-upa, frizure i uopće mjerenje vremena za sve zajedno. Tako ćete znati koliko vam otprilike treba vremena i možete li potencijalno izmjeniti nešto u posljednji trenutak.

 

4. Ne zapošljavajte prijatelja da odrađuje posao profesionalca

Ne, čak i ako imate prijatelja koji jest profesionalac u poslu koji vam baš treba na vjenčanju (fotograf, snimatelj, glazbenik…). Posao i prijateljstvo najbolje je izbjegavati. To su rekli svi oni koji tome nisu vjerovali pa sad znaju bolje.

Inače se onaj histerični plač iz prve točke pojavi, šminkerica se iz treće točke hitno zove popraviti šminku, međutim subota je i već je kasno pa se ona ne javlja, onda kuma pokušava spasiti stvar i kad najmanje očekujete – pojavi se fotograf.

TipsAndTricks

Od prijatelja možete uzeti preporuke, no nikako ne preporučujemo da bude osoba koju nazivate prijateljem/icom. Možda vam to sad djeluje hladno, ali “služba je služba, a družba je družba“, rekli su stariji i iskusniji od nas i njih treba slušati. Plaćanje određenih usluga dobavljača koje koristite na vjenčanju odradite ranije u obliku: pola tijekom potpisivanja ugovora, a pola po odrađenom poslu. Tako ste sigurni da će svi raditi profesionalno i prema dogovoru. A vi se možete opustiti i uživati u svom danu.

 

5. Planirajte vjenčanje za sebe, ne za druge

Osloniti se na mišljenje drugih nije uvijek loše, ponekad nam je važno dobiti savjet iz “pouzdanih“ izvora. Pogotov kada imamo dilemu oko boje ruža ili kada želimo znati koliko nam je zaista velika pozadina u određenoj odjeći, naravno da ćemo se savjetovati s prijateljicama ili nekom bliskom osobom. Ali cijeli se dan truditi impresionirati druge ljude može biti itekako zamorno. Ne zaboravite se zabaviti.

 

TipsAndTricks

Opustite se! Znamo da je to lakše reći (i napisati) nego zaista učiniti, ali pokušajte. Uzmite 15 minuta dnevno samo za sebe i meditirajte. Isključite mobitel, otiđite negdje gdje možete biti sami i opustite se. Zatvorite oči i usredotočite se na disanje. Bit ćete koncentriraniji na zadatke i sve što vas čeka ako si dopustite opuštanje tijekom napornog dana.

Puno ste puta ovo čuli, ali nekako se uvijek zaboravi – vaše vjenčanje je samo vaš dan. Dan koji će zauvijek ostati u sjećanju, na fotografijama, u videu, u pričama. Zato neka to bude dan koji ćete pamtiti kao jednu veliku zabavu za vas i vaše prijatelje. Samo što ćete vi biti prekrasna princeza u veličanstvenoj Royal Bride haljini. 😉

 

Imate pitanja, želite savjet ili samo popričati s našim stilisticama? Javite nam se u Inbox i pitajte što god vas zanima.

 

***

Možda će vas zanimati i ovo:

Dilema – je li najbolja prijateljica ujedno i najbolja kuma?
Raspored sjedenja – pogreške koje bi vašim gostima mogle pokvariti dan
Kviz: što tvoje najdraže cipele govore o tebi?

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *